Na co pomaga krzem?

Krzem w postaci aktywnego kwasu krzemowego wykazuje pozytywne działanie prozdrowotne, ponieważ aktywuje naturalną odpowiedź organizmu i pozwala mu powrócić do stanu równowagi. Tonizuje system limfatyczny i wątrobę, także wspomaga działanie nadnerczy, przywraca komórkom odpowiedni potencjał elektryczny, dzięki czemu wspomaga ich regenerację. Zapewnienie odpowiedniego poziomu krzemu może spowolnić starzenie. Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu, potrzeba około 20 gram krzemu dziennie. Organizm człowieka wydala od 10 do 40 mg krzemu dziennie przez mocz. Ilość krzemu zmniejsza także wypadanie włosów i obcinanie paznokci. Krzem jest niezbędny w wielu procesach zachodzących w organizmie, m.in.:

  • Pomaga zapobiegać udarom i zakrzepom; zapewnia elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych ( tętnic, żył ) i poprawia mikrocyrkulację krwi
  • Pełni istotną rolę w profilaktyce chorób krążenia. Jest potrzebny w profilaktyce miażdżycy i zapobiega odkładaniu się cholesterolu
  • Pomaga chronić organizm przed osteoporozą – uzupełnianie krzemu choćby przez jeden rok prowadzi do znacznej poprawy u osób z ubytkami masy kostnej, ponieważ wpływa na wbudowywanie się wapnia w kości i utrzymanie czynności chrząstki i stawów
  • Obecność odpowiedniej ilości krzemu UMOŻLIWIA przyswajanie ponad 70 pierwiastków, m.in. wapnia, siarki, cynku, molibdenu, manganu, kobaltu, magnezu i innych
  • Jest ceniony w profilaktyce zapalenia dróg moczowych – działa przeciwzapalnie, zapobiega powstawaniu kamieni moczowych
  • Wspiera właściwe działanie systemu odpornościowego – jest istotnym składnikiem wpływającym na pracę śledziony, wątroby, trzustki i grasicy. Dodatkowo podnosi zdolność organizmu do eliminowania niekorzystnych bakterii, pasożytów i grzybów

Krzem a kości

Badania wskazały na to, że choroby kości, takie, jak rozmiękanie kości (osteomalacja) i osteoporoza, nie są spowodowane jedynie przez niedobór wapnia. Zwiększenie ilości tej substancji w diecie wcale nie poprawia stanu pacjenta. W wielu przypadkach, pacjenci mają prawidłowa ilość wapnia w kościach. Najszybszym sposobem na poprawienie zdrowia takich osób było zwiększenie w diecie ilości krzemu w dobrze przyswajalnej formie. Wykazano, że pierwszym objawem podczas demineralizacji kości jest niedobór krzemu.

Krzem organiczny stymuluje odkładanie się wapnia w osteoblastach kości i syntezę kolagenu w komórkach fibroblastów, które stanowią znaczną część masy tkanki kostnej. Podwyższenie poziomu krzemu w organizmie pozwala więc na stymulowanie procesów formowania i odnawiania się kości podczas gdy leczenie osteoporozy metodami medycyny klasycznej polega na hamowaniu procesu ich rozpadu.

Badania wykazały, że zwiększenie krzemu w diecie wpływa pozytywnie na leczenie osteoporozy

Wpływ krzemu na leczenie osteoporozy

Jest czynnikiem hamującym rozwój osteoporozy i wzmacniającym system mięśniowo-szkieletowy. Dzięki niemu można zapobiegać złamaniom, a także przyspieszyć gojenie złamań. Dzieje się tak, dzięki korzystnemu wpływowi krzemu na macierz kostną i regenerowanie tkanek. Przyczynia się do wbudowywania innych materiałów w tkankę kostną. Krzem znajduje się w osteoblastach i jest odpowiedzialny za usuwanie z niej fosforanu wapnia. Stymuluje chondroblasty, które budują chrząstkę stawową, do przechwytywania białek i innych materiałów, które wchodzą w jej skład. Co więcej, jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na tworzenie kolagenu.

Wpływ krzemu na stawy

Jest niezbędny do syntezy glikozoaminoglikanów, które występują w dużych ilościach w chrząstce stawów. Ich niedobór może prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów, wywoływanej komplikacjami odnowy tej chrząstki i jej ubytkiem (artroza). Badania nad embrionalną tkanką łączną wykazały, że jej wzrost zależy od obecności krzemu bo katalizuje on enzym niezbędny do syntezy kolagenu i glikozoaminoglikanów. Stąd korzystny wpływ kwasu krzemowego na choroby zwyrodnieniowe stawów, reumatyzm i reumatoidalne zapalenie stawów (artretyzm).

Krzem a naczynia krwionośnie

Poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko zawału. Osoby, które nie chorują na choroby tego typu, mają o 14 razy więcej krzemu w naczyniach krwionośnych, od pozostałych. Jest bardzo ważny do zachowania prawidłowego stanu i elastyczności naczyń krwionośnych i pomaga regulować ciśnienie krwi.
Uczestniczy w licznych procesach ustrojowych. Odgrywa też rolę w metabolizmie komórkowym, regulując podziały komórkowe i stymulując procesy ich odnowy. Skuteczne wchłanianie krzemu przez tkanki umożliwia poprawę elastyczności i sprawności ich funkcjonowania. Stąd jego zastosowanie do łagodzenia licznych dolegliwości i chorób bo wszystkie komórki, tkanki i organy naszego ciała potrzebują i korzystają z krzemu.
Jednym ze składników osadu odkładającego się w naczyniach krwionośnych i zwężającego ich światło jest wapń. Jako że krzem partycypuje w metabolizmie tego pierwiastka, podniesienie poziomu krzemu pozwala usuwać wapń ze ścianek naczyń krwionośnych co ma korzystny wpływ na cofanie się miażdżycy.

Wpływ krzemu na procesy starzenia się

W procesie starzenia się spotykają się różne zjawiska. Jednym z nich jest odwodnienie organizmu czyli ograniczenie zdolności koloidów plazmatycznych do zatrzymywania wody. Jednocześnie widoczny jest ubytek krzemu w różnych organach, a odkładanie się tego pierwiastka w skórze. Wiek człowieka (organizmu) można zatem określić według poziomu Si albo stosunku Si do Ca. Najwcześniej starzeniu ulegają tkanka łączna i nabłonkowa. W miarę jak przybywa nam lat, zmienia się skład mineralny organizmu.
Wzrasta ilość wapnia i chloru, a ubywa fosforu, sodu i potasu. Wapnia ubywa w kościach (odwapnienie), zaś zwapnieniu ulega tkanka łączna, naczyniowa, chrząstki i rogówki oka. Można więc za ks. profesorem Sedlakiem powiedzieć, że „wiek organizmu człowieka wyraża się poziomem Si. Odkładanie się w organizmie soli wapnia, złogi starcze żelaza, zmiana składu mineralnego, to zespól biochemiczny objawów gerontalnych, stanowiący układ współtowarzyszący zasadniczej, bo ewolucyjnie uwarunkowanej równowadze krzemu w organizmie”.

Wiek człowieka można określić poziomem krzemu w organiźmie

Krzem na włosy, skórę i paznokcie

Skóra właściwa czyli tkanka znajdująca się pod naskórkiem zawiera macierz zewnątrzkomórkową składającą się z włókien kolagenu, elastyny i glikozoaminoglikanów. Krzem jest niezbędny do budowy i odnowy tych włókien a spadek jego poziomu wysusza skórę i powoduje powstawanie zmarszczek. Im więcej krzemu w skórze, tym bardziej jest ona elastyczna, wytrzymała i odporna na powstawanie zmarszczek.

Krzem jest niezbędny dla naszej urody: aktywuje powstawanie komórek, wpływa na stabilność błony komórkowej, zapobiega mutacjom, umożliwia regenerację tkanki łącznej skóry. Regularne uzupełnianie krzemu wpływa na poprawę owalu twarzy. Pierwiastek ten wpływa na rekonstrukcję błon komórkowych czyniąc je odporniejszymi na utlenianie tłuszczy nienasyconych i powstawanie wolnych rodników, sprawców starzenia się komórek, tkanek i organów. Zewnętrzne i wewnętrzne symptomy starzenia się wystąpią tym szybciej i będą tym wyraźniejsze, im mniejszy zapas krzemu jest do dyspozycji w tkankach – to wtedy pojawiają się zmarszczki i przedwcześnie siwieją i wypadają włosy.

Krzem odgrywa tym samym ważną rolę w zachowaniu dobrego stanu bardzo ważnej dla organizmu tkanki łącznej. Spełnia ona w organizmie bardzo istotną funkcję wypełniającą, podporową, odżywczą, transportową oraz obronną. Z wiekiem jakość tej tkanki pogarsza się pod wpływem wolnych rodników. Krzem organiczny blokuje ich formowanie się. Podobnie blokuje on bezenzymową denaturację białek strukturalnych których podstawowym składnikiem jest właśnie krzem. Proces ten obserwuje się już od 30 roku życia.

Krzem jest niezbędny dla naszej urody – w szczególności dla zdrowia włosów, skóry i paznokci

Niedobory krzemu w organiźmie

Niedobory krzemu towarzyszą:

  • zaburzeniom układu kostno-stawowym (zwyrodnieniowym i reumatycznym)
  • chorobom sercowo-naczyniowym
  • chorobom nowotworowym
  • kamicom (nerkowym, żółciowym)
  • zaburzeniom metabolicznym (insulinooporność, cukrzyca)
  • chorobom związanym z osłabieniem układu immunologicznego (w tym alergiom)

Produkty, w których znajdziesz krzem organiczny:

Najlepiej przyswajalną formą krzemu jest kwas krzemowy. Korzyści dla organizmu dodatkowo wzrosną, jeśli wzbogacić go o wyciągi roślinne ze skrzypu i owocu dzikiej róży zawierające bogactwo substancji czynnych m.in. witaminę C, antyoksydanty, krzemionkę.