Krzem w pożywieniu

Odżywiając się tradycyjną zachodnią dietą opartą na żywności przetworzonej, głównie odzwierzęcej – dostarczenie sobie takiej ilości krzemu staje się niezwykle trudnym zadaniem. Większość populacji w krajach rozwiniętych (w tym w Polsce) cierpi na niedobory tego pierwiastka i związane z tym konsekwencje zdrowotne.

Staraj się nie obierać owoców i warzyw ze skórek – najczęściej jest ona źródłem cennego krzemu

Produkty bogate w krzem

Lista produktów z dużą zawartością krzemu, które warto dołączyć do swojej diety:

  • skrzyp polny
  • pokrzywa
  • skórki owoców i warzyw
  • banany
  • ananasy
  • płatki owsiane
  • szpinak
  • zielona fasola

Należy pamiętąć, że pomimo wzbogacenia swojej diety w produkty o wysokiej zawartości krzemu, taka suplementacja może nie być wystarczająca. Osobom, które chcą należycie zadbać o odpowiedni poziom krzemu w organiźmie polecamy stosowanie Krzemu organicznego SiVita, dostępnego w naszym sklepie internetowym.