Co krzem może zrobić dla naszego zdrowia?

Krzem organiczny SiVita
Krzem organiczny SiVita drMeller ® – zobacz produkt

Krzem nazywany pierwiastkiem życia, jest jednym z głównych minerałów obecnych w ciele człowieka, zapewniając komunikację pomiędzy mózgiem i ciałem. Zasoby krzemu spadają wraz z wiekiem, a współczesna dieta dodatkowo pogarsza sytuację, gdyż nie zawiera odpowiedniej ilości pokarmów bogatych w krzem: pełnowartościowych zbóż, wysokiej jakości warzyw i owoców, wody źródlanej.

Rafinacja produktów spożywczych (mąka, cukier, sól) powoduje usuwanie krzemu i innych niezbędnych mikroelementów. Krzem w żywności występuje w postaci nierozpuszczalnych krzemianów i nie może być bezpośrednio wchłaniany w przewodzie pokarmowym.

Pod wpływem kwasu solnego w żołądku z krzemianów powstaje kwas ortokrzemowy, który wchłania się z jelit do krwi. Starzenie się organizmu wiąże się ze wzrostem pH żołądka, zatem osoby starsze mają zmniejszoną zdolność do przekształcania krzemianów z diety w biodostępny kwas ortokrzemowy.

Krzem jest niezbędnym elementem tkanki łącznej, do której zaliczamy krew, limfę, naczynia krwionośne i limfatyczne, kości, chrząstki, skórę, tkankę tłuszczową oraz substancję międzykomórkową czyli macierz.

Komórki macierzy (makrofagi, fibroblasty i inne) produkują kolagen, włókna istoty międzykomórkowej oraz proteoglikany, a podstawowym pierwiastkiem tych związków jest krzem.

Krzem jako niezbędny element dla wzmocnienia układu kostnego, chrząstek i ścięgien.

Wykazano, że krzem ma znaczący wpływ na podatność mięśni, ścięgien i chrząstek na urazy sportowe. Na podstawie analizy pierwiastkowej włosa stwierdzono, że zawodnicy, u których częstość kontuzji była wysoka, mieli niskie stężenie krzemu w organizmie. Krzem zapewnia prawidłowy proces gojenia się złamań, przygotowując wbudowywanie wapnia w masę kostną.

Krzem w regeneracji skóry, włosów i paznokci

Im więcej krzemu w skórze, tym bardziej jest ona elastyczna, odporna na powstawanie zmarszczek, a rany szybciej się zabliźniają. Skóra właściwa zawiera macierz zewnątrzkomórkową składającą się z włókien kolagenu, elastyny i glikozoaminoglikanów, w których skład wchodzi krzem. Krzem zapobiega wypadaniu włosów i może wspomagać ich odrastanie dzięki oddziaływaniu na mieszki włosowe, wzmacnia też płytkę paznokciową.

Krzem a naczynia krwionośne

Jeśli we krwi brakuje krzemu, zmniejsza się jego zawartość w ściankach naczyń krwionośnych. Krzem, zapewniający elastyczność ścianek i odpowiadający za komunikację z mózgiem dotyczącą rozszerzania i zwężania naczyń, jest zastępowany przez wapń.

Zastępowanie krzemu wapniem powoduje, że naczynia stają się twarde i nie odbierają poleceń mózgu. Wapń wnika w ścianki naczyń, co doprowadza do ich zwapnienia. Na twardych wypustkach wapnia wystających z naczyń zaczyna odkładać się cholesterol, a tym samym rozpoczynają się zmiany miażdżycowe.

Badania dowiodły, że z wiekiem następuje znaczny ubytek krzemu, który może sięgnąć nawet 80%, zwłaszcza u kobiet po menopauzie. Krzem, w postaci swoich związków, uszczelnia naczynia krwionośne zapobiegając wysiękom.

Ludzie chorzy na cukrzycę mają obniżoną ilość krzemu w organizmie, a jest on ważny, ponieważ zabezpiecza wyspy trzustkowe przed samouszkodzeniem.

Neuroprotekcyjne działanie krzemu

Glin jest neurotoksycznym metalem o działaniu neurodegeneracyjnym, przez wielu naukowców uważanym za jedną z przyczyn choroby Alzheimera.

Krzem jest zdecydowanym antagonistą glinu. Aby pozbyć się glinu z organizmu, niezbędna jest odpowiednia ilość krzemu. Związki krzemu, głównie kwas krzemowy i ortokrzemowy, wykazują silne powinowactwo do jonów glinu, łącząc się z nimi w postaci bardzo trwałych cząsteczek glinokrzemianów.

W świetle powyższych faktów suplementacja krzemem jest niezbędnym elementem dbałości o nasze zdrowie, a dodatkowe składniki SiVity poszerzają pozytywne spektrum jego działania.

Więcej informacji: na co pomaga krzem, krzem w pożywieniu