Kminek – właściwości, działanie

Kminek – co to jest?

Kminek, podobnie jak kolendra, należy to grupy roślin selerowatych. Wywyodzi z regionów Bliskiego Wschodu oraz Egiptu. Zastosowanie jego małych, podłużnych nasion, zarówno w postaci sproszkowanej, jak i sproszkowanej, sięga czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Po przybyciu hiszpańskich i portugalskich kolonistów stał się podstawowym składnikiem kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Nie spotkamy go rosnącego dziko – można go spotkać wyłącznie w warunkach hodowlanych.

Na co pomaga kminek?

Kminek jest znany ze swoich właściwości przeciwutleniających. Liczne badania przeprowadzone w ciągu ostatnich dziesięcioleci potwierdzają jego korzystne dla zdrowia skutki, szczególnie w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, zaburzeniach układu oddechowego, chorobach zapalnych i nowotworach. Nasiona kminku mają dobry potencjał przeciwutleniający i mogą być w przyszłości stosowane do produkcji naturalnych przeciwutleniaczy, a także środków aromatyzujących, które można bez obaw stosować w różnych produktach spożywczych.

źródło: Cumin (Cuminum cyminum) as a potential source of antioxidants, Muhammad Nadeem, Asad Riaz, w: [National Institute of Food Science and Technology, University of Agriculture, Faisalabad, Pakistan]

Produkty, które zawierają kminek:

Opinie, spostrzeżenia, własne doświadczenia? Podziel się nimi w temacie: Kminek – właściwości, działanie
.

Komentowanie wyłączone.