Krzem – pierwiastek życia.

KRZEM przyczynia się do utrzymania dynamicznej równowagi, którą nazywamy zdrowiem. Jego poziom maleje wraz z wiekiem, a uzupełnianie go może opóźnić procesy starzenia oraz degeneracji komórek i struktur ciała. Nazywany jest często pierwiastkiem ŻYCIA.

Krzem jest niezbędny w wielu procesach zachodzących w organizmie, m.in.:

  • do tworzenia się kolagenu – podstawowego białka tkanek łącznych organizmu. Stymuluje budowę i prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej, tkanki kostnej, więzadeł, ścięgien, ścian naczyń krwionośnych, tkanki płucnej i innych tkanek
  • pomaga zapobiegać udarom i zakrzepom; zapewnia elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych ( tętnic, żył ) i poprawia mikrocyrkulację krwi
  • pełni istotną rolę w profilaktyce chorób krążenia. Jest potrzebny w profilaktyce miażdżycy i zapobiega odkładaniu się cholesterolu
  • pomaga chronić organizm przed osteoporozą – uzupełnianie krzemu choćby przez jeden rok prowadzi do znacznej poprawy u osób z ubytkami masy kostnej, ponieważ wpływa na wbudowywanie się wapnia w kości i utrzymanie czynności chrząstki i stawów
  • obecność odpowiedniej ilości krzemu UMOŻLIWIA przyswajanie ponad 70 pierwiastków, m.in. wapnia, siarki, cynku, molibdenu, manganu, kobaltu, magnezu i innych
  • jest ceniony w profilaktyce zapalenia dróg moczowych – działa przeciwzapalnie, zapobiega powstawaniu kamieni moczowych
  • wspiera właściwe działanie systemu odpornościowego – jest istotnym składnikiem wpływającym na pracę śledziony, wątroby, trzustki i grasicy. Dodatkowo podnosi zdolność organizmu do eliminowania niekorzystnych bakterii, pasożytów i grzybów
  • jest niezbędny dla urody : aktywuje powstawanie komórek, wpływa na stabilność błony komórkowej, zapobiega mutacjom, umożliwia regenerację tkanki łącznej skóry. Regularne uzupełnianie krzemu wpływa na poprawę owalu twarzy.
  • Najlepiej przyswajalną formą krzemu jest kwas krzemowy. Korzyści dla organizmu dodatkowo wzrosną, jeśli wzbogacić go o wyciągi roślinne ze skrzypu i owocu dzikiej róży zawierające bogactwo substancji czynnych m.in. witaminę C, antyoksydanty, krzemionkę.