Posted on

Jelita – jedne z ważniejszych narządów w naszym ciele

Jelito - ekosystem

W świetle najnowszych odkryć naukowych, coraz częściej podkreśla się rosnącą rolę jelit w zachowaniu zdrowia i równowagi oraz oczyszczanie organizmu. Ich funkcja nie ogranicza się jedynie do trawienia i wydalania pokarmów – odgrywają także kluczową rolę w gospodarce odpornościowej człowieka.

Ekosystem jelitowy,

czyli bakterie zasiedlające jelito (jest ich prawie tak dużo, jak neuronów w naszym mózgu!) u zdrowych jednostek żyją w symbiozie i równowadze, która pozwala realizować im różnorakie zadania – między innymi zabezpieczenie układu krwionośnego przed wnikaniem szkodliwych substancji. Jeśli nasza mikrobiota jelitowa jest zaburzona (co wspomagają takie czynniki jak stres, choroby, czy przyjmowane leki), toksyny przenikające do jelita przedostają się także do wątroby (krążenie wątrobowo-jelitowe), będącej ostatnim bastionem ochronnym organizmu.

Jelito - ekosystem
źródło: google.com

Nasze wątroby nie są jednak niezniszczalne – ich funkcja metabolizująca i neutralizująca jest stopniowo osłabiana przy wzroście przepuszczalności drobnoustrojów przez jelito. Jeśli nie podejmiemy próby naprawy tych procesów i przywrócenia równowagi jelitowej, może to prowadzić do szeregu poważnych zaburzeń. Te zaburzenia to chwilowe upośledzenia funkcji wątrobowych. W dalszych etapach może dochodzić do zmian o charakterze przewlekłym: marskość, zapalenie i toksyczne uszkodzenie wątroby.

Choroby związane z jelitami
źródło: google.com

Zależność pomiędzy utrzymaniem prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit, a problemami hepatologicznymi każe nam zastanowić się nad możliwymi rozwiązaniami, mogącymi zapobiec rozwojowi chorób i dążącymi do poprawy procesów trawiennych w naszych ciałach. Jedną z opcji może być probiotykoterapia – odpowiednio dobrana suplementacja probiotyczna, zapobiegająca nadmiernemu obciążeniu wątroby i oczyszczeniu organizmu. Polecana jest także u osób, które już borykają się z problemami wątroby. W obydwu przypadkach probiotyki mogą być traktowany albo jako czynnik naprawczy uszkodzonej mikroflory jelitowej, a także redukujący nadmierną przepuszczalność jelit. Korzystne działanie terapii probiotycznych zostało potwierdzone w szeregach badań klicznych. Poznaj oczyszczanie organizmu od drMellera.

Probiotyki
źródło: google.com
Posted on

8 powodów, dla których warto stosować detoksykację

Nawet przy maksimum uważności przy układaniu diety, czytaniu etykiet każdego produktu, książkowej piramidzie żywienia, i edukowaniu się w temacie zdrowej żywności – nie unikniemy wszystkich pułapek współczesnego świata. Przeczytajcie 8 powodów, dla których warto rozważyć okresową, regularną detoksykację naszych organizmów. Jesteś tym, co jesz – dosłownie!

1. Siała baba mak…

Z ręką na sercu – komu nie zdarzyło się kupić produktu, który w składzie posiadał któryś barwnik, konserwant, stabilizator lub inny wzmacniacz smaku? A to nie wszystko! W składzie produktów nie podawane są informacje o chemii, którą spryskiwane są jego komponenty – np. glifostat, używany do pryskania gryki, rzepaku i prosa. Owoce i warzywa również traktowane są podobnymi substancjami – umycie ich przed spożyciem nie zniweluje szkodliwego działania tych substancji..

źródło: www.chemistryviews.org
źródło: www.chemistryviews.org

2. Chemia domowa

Talerze, sztućce, miski, noże – do ich umycia również używamy szerokiej gamy detergentów, które nie nadają się do spożycia. Znikome ilości? Owszem, ale jeśli pomnożymy je x365 dni w roku..

źródło: google.com
źródło: google.com

3. Antybiotyki dla zwierząt

Nie musimy chyba wyjaśniać, na jaką skalę i w jakich warunkach „produkuje” się dzisiaj zwierzęta – hormony, sterydy i antybiotyki, które są im podawane, aby rosły szybciej i jak największe, przedostają się także do mięs i mleka z nich pochodzących..

źródło: google.com
źródło: google.com

4. Napój ładnie opakowany

Stoimy przed półką pełna kolorowych płynów, opakowanych w kolorowe opakowanie – butelki, puszki, kartoniki.. ale także aluminium, BPA, ftalany i inne substancje zawarte w opakowaniach, które przenikają do napoju, a co za tym idzie – do naszych organizmów

5. Leki

To chyba dość oczywiste, że lekarstwa mają dewastujący wpływ na naszą wątrobę (stąd masa „leków osłonowych” przepisywanych przez lekarzy w zestawie z antybiotykami). Co trzecia przyczyna zgonów w USA to leki na receptę.

źródło: Fahroni/Shutterstock.com leki
źródło: Fahroni/Shutterstock.com leki

6. Wdech, wydech..

Grzyby, pleśnie, ale także zużywające się sprzęty gospodarstwa domowego (zużyte materace, wietrzejące farby, tapety, podłogi, wykładziny), gazy, metale ciężkie (kadm, rtęć, ołów), perfumy, lakiery do paznokci, farby do włosów – te wszystkie substancje, wdychane przez nas każdego dnia, dostają się do naszych organizmów przez nas układ oddechowy

źródło: google.com
źródło: google.com

7. Skóra

Pochodne ropy naftowej, używane do produkcji odzieży, ołów i rtęć zawarty w kosmetykach, a nawet papier do drukarki czy paragon, który dostajemy w sklepie – wszystko to przedostaje się do naszych organizmów bezpośrednio przez skórę

8. Promieniowanie

Mikrofalówka to wygodny wynalazek XX wieku – ale pożywienie poddane promieniowaniu kuchenki mikrofalowej nie sprzyja rozwojowi zaburzeń chorobowych, w tym emocjonalnych! Nie wspominając o radiach, telewizorach, komputerach i obecnych przy nas stale telefonach…

Ilości toksyn przedostających się do naszych organizmów w wyniku tych procesów są znikome, to prawda. Ale dostarczane są regularnie, codziennie i na wielu płaszczyznach. Nie sposób wyeliminować je wszystkie – ale możemy niwelować ich szkodliwe działanie, zanim doprowadzą do rozwoju objawów chorobowych.

Szkodliwe substancje, opisywane w artykule, szkodzą w przypadku przekroczenia przez producentów dopuszczalnych norm

Posted on

Dieta semiwegetariańska

Postaw na rośliny!

„Zjedz mięso, bo nie będziesz miał siły”. Ten koronny argument naszych babć i mam, którym próbowały nas przekonać do zjedzenia potężnej porcji obiadu, pokutuje w naszych świadomościach do dziś. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Często spotyka się opinie, że bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie da się na dłuższą metę jest funkcjonować! Środowisko naukowe z zakresu żywienia i dietetyki jest podzielone w tej kwestii i nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która dieta jest dla człowieka odpowiednia.

źródło: google.pl

Nie tylko szczupła sylwetka

Możemy jednak sami wziąć sprawy w swoje ręce. Jesteśmy wszak tym, co jemy. Obserwuj swój organizm – być może ograniczenie wszechobecnego białka i tłuszczu zwierzęcego sprawi (wbrew temu, co mówiły nasze babcie), że odzyskasz siłę i wigor niezbędny do życia? Obecnie coraz więcej uwagi poświęca się dietom plant-based, bazującej na produktach roślinnych. Stosując ją, nie trzeba radykalnie rezygnować z posiłków mięsnych – ograniczenie spożywania mięsa raz na tydzień lub dwa wpłynie korzystnie na nasz metabolizm i zmniejszy ryzyko zachorowań m.in. na cukrzycę, miażdżycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

W poprzednich wpisach zwracaliśmy uwagę na fakt, że nasz drugi mózg znajduje się w jelitach. Mikroflora tam żyjąca uwielbia rośliny! Pozwala się to rozmnażać korzystnym dla naszych organizmów szczepom bakteryjnym, które odpowiadają między innymi za procesy metaboliczne, problemy z otyłością i schorzenia autoimmunologiczne. Zapytaj wśród swoich znajomych, którzy przeszli na diety wegetariańskie lub semi-wegetariańskie, czy zaobserwowali u siebie spadek wagi? Pomożemy Tobie odkryć czym jest dieta semiwegetariańska. Takich przypadków są tysiące, nie mówiąc o lepszym samopoczuciu osób, które zrezygnowały z wysokoprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego

źródło: google.pl

Smacznie i zdrowo

Korzyści zewnętrzne, takie jak utrata wagi, to tylko efekt uboczny przejścia na dietę roślinną. Rośliny wykazują niesamowite właściwości, jeśli chodzi o obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i poprawę innych parametrów, odpowiedzialnych za choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, rośliny stosowane są jako terapia uzupełniająca w leczeniu chorób nowotworowych. Skórka winogron, zielona herbata, kurkuma – to tylko niektóre składniki, które zawierają substancje hamujące proces nowotworowy.

Organicznie mięsa w diecie wiąże się z koniecznością wzbogacenia jej o inne (wyjątkowo smaczne!) elementy:

  • warzywa: marchew, seler, karczochy, słodkie ziemniaki, kalafior, brokuł, szpinak
  • rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, groszek
  • orzechy (nie tylko włoskie – wyjątkowo smaczne są także orzechy nerkowca, które można podsmażyć na oliwie i stosować jako dodatek do sosów, makronów, zapiekanek)
  • oleje pochodzenia roślinnego
  • ziarna (podobnie jak z orzechami – ziarnami słonecznika, dyni, lnu i sezamu można posypywać sałatki i dania na ciepło, także wrzucić garść np. do zupy)

 

źródło: google.pl
źródło: google.pl

Pomożemy Tobie odkryć czym jest dieta semiwegetariańska.

Posted on

Konferencja drMeller

W najbliższy weekend 03-04.03.18 mamy przyjemność zaprosić na spotkanie w hotelu Maria w miejscowości Dębno Polskie, na którym opowiemy o zdrowiu, oczyszczaniu, poświęcimy także chwilę naszej stronie mentalnej. Poniżej szczegółowy plan spotkania:

    Sobota, 11.00-19.30

  • 11.00 – 12.00: Wstęp, zapoznanie się, określenie celów spotkania (Katarzyna Jarosz, favorJa)
  • 12.15 – 13.45: Koncepcje oczyszczania organizmu, wskaźniki, objawy przeciążenia metabolitami. Zagrożenie metalami ciężkimi. Znaczenie wybranych układów organizmu dla zdrowia (Katarzyna Jarosz, favorJa)
  • 14.00 – 15.00: Obiad
  • 15.15 – 16.00: Czynnik stresu a zdrowie (Mirosław Polubiec, psycholog zdrowia, psychosomatyk)
  • 16.15 – 17.00: Komunikacja czyli porozumienie (Anna Hejducka, trener)
  • 17.15 – 18.30: Zalety i korzyści używania produktów dr Meller: Clean Life, Detox Liver, Vital Kidneys,
    Active Neuron, pro FIT (Katarzyna Jarosz, favorJa)
  • 18.45 – 19.30: Jak w 20 min zaciekawić rozmówcę (Paweł Ratajczak, favorJa)
  • 20.00 – 24.00: kolacja, spotkanie integracyjne

    Niedziela, 9.30 – 13.00

  • 09.30 – 10.15: Naukowa wykładnia (naukowcy favorJa)
  • 10.30 – 11.15: „Obsługa” mózgu – droga do mistrzostwa swojego życia (Grażyna Wieczorek, kinezjolog)
  • 11.30 – 12.15: Realizm rozpoznawania potrzeb własnych i innych pod kątem sprzedaży (Mirosław Polubiec, psycholog zdrowia, psychosomatyk)
  • 12.30 – 13.00: Podsumowanie spotkania (Katarzyna Jarosz, favorJa)

Zapisów na udział w seminarium można dokonywać pod numerem telefonu +48 533 866 330 (Paweł Ratajczak) lub za pośrednictwiem naszego Facebooka – https://www.facebook.com/drMeller

Mapa dojazdu

[google_maps id=”655″]

Poprzednie szkolenia

Posted on

5 domowych sposobów na wykorzystanie ziół

Zioła w kuchni

Ogródek ziołowy to rzecz, o której warto pomyśleć w także w domu! Najczęściej uprawiamy zioła w kuchniach bądź spiżarniach – na parapetach, półeczkach bądź instalacjach ściennych.

Ogródek ziołowy w kuchni

Oprócz walorów estetycznych – to cudowna ozdoba każdego pomieszczenia – służą nam jako świeże przyprawy do potraw. Jajecznica ze świeżym szczypiorkiem? Herbatka z melisy? Proszę bardzo! Jednak zioła przydają się nie tylko w gotowaniu i diecie. Przedstawiamy 5 domowych sposobów, w jaki można wykorzystać nasze ogródki ziołowe.

1. Ziołowa woda zapachowa – własną, unikalną kompozycję zapachową możesz stworzyć mieszając swoje ulubione zioła z wódką lub – jeśli unikasz alkoholu – z olejkiem eterycznym. Do tego estetyczne, szklane opakowani i voila!

Ziołowa woda zapachowa

2. Pielęgnacja włosów – do włosów przetłuszczających się stosuj lawendę, natomiast rozmaryn nadaje się do pielegnącji codziennej każdego rodzaju włosów. Nakładaj bezpośrednio na skórę głowy lub stwórz z niej własny olejek.

Lawenda na włosy

3. Bezsenność – lawenda jest również doskonałym lekiem na bezsenność. Zasusz ją w woreczku i powieś nad łóżkiem. Spokojny sen gwarantowany.

Lawenda na bezsenność

4. Płyn do mycia naczyń – dodając do niego rozmaryn, zmywanie będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. I pięknie pachnące.

Rozmaryn do naczyń

5. Balsamy i kremy – skorzystaj ze sprawdzonych przepisów, tworząc kompozycje zarówno pielęgnujące, jak i kojące dolegliwości . Mięta jest idealna na ból głowy.

Balsam ziołowy